Warning: A non-numeric value encountered in /home/pixelmad/harms-as.dk/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

I weekenden var jeg til reception sammen med en masse dejlige kvinder. Jeg stod længe og talte med en jeg har mødt igennem et kvindenetværk om fænomenet kvinde, kvinde værst, noget jeg har studeret i min optagethed af det feminine.

 

Hele mit voksen liv har jeg arbejdet på mande arbejdspladser. Mændene fortalte om deres koner, der af en eller anden mystisk årsag ofte arbejdede på plejehjem, hvor ondskabsfulde disse kvinder var overfor hinanden på arbejdspladsen.

 

Jeg kommenterede aldrig på disse udsagn, lyttede bare og iagttog mændene. Når de mobbede hinanden, sladrede om hinanden, stak hinanden i ryggen. Nogen gange når bølgerne var gået meget højt kunne jeg alligevel ikke nære mig ”der er vist gået lidt plejehjem i den” sagde jeg så.

 

Er det virkelig sandt, spurgte jeg mig selv, er vi kvinder så onde mod hinanden?
Er det sandt at mænd bare kalder en skovl for en skovl og så er de videre?
Eller er det der med at sladre og bagtalelse et menneskeligt og ikke et kønsligt træk?

 

For at blive klogere på dette område og finde ud af om det er fakta eller en myte eller måske en tillært adfærd kvinder udviser, meldte jeg mig ind i flere kvinde netværk, omgav mig med kvinder.
Det var skræmmende og befriende på samme tid.

 

Jeg mødte uendeligt meget kærlighed i disse grupper og efter noget tid mente jeg at havde fundet svaret. Det er en myte. Kvinder er ikke onde, bagtalende, mobbende og alt det andet der siges om os. Kvinder er kærlige, omsorgsfylde, rummende, hjælpsomme og altid klar med en skulder at græde ud ved.

Som tiden gik kom der dog alligevel riser i lakken og jeg kom i tvivl.

Der bliver sladret og bagtalt også i disse netværk.

Spørgsmålet er om det er være end i de mandlige netværk?

 

Hvis nu vi går ud fra tesen om at det er et menneskeligt træk at mobbe, bagtale, sladre osv.
Så kunne det være kvinders åbenhed, der har skabt myten.
Mænd går ikke hjem til deres koner og fortæller at de er blevet mobbet, eller hvor ubehageligt det er at blive bagtalt.
Det gør derimod kvinder.
Derved har vi kvinder fået den opfattelse at disse ting kun foregår kvinder imellem.
Der fra er det blevet en samfunds historie.
Og vi tror også på myten om at ”en skovl er en skovl og så er det ovre”.

 

Det er bemærkelses værdigt hvor ofte jeg hører fra mænd og kvinder der arbejder på mandearbejdspladser at disse udsagn er sande. Kvinder er kvinde værst og mænd kalder en skovl for en skovl og så er det ovre. Med overbevisning i stemmen beretter de om hvor onde kvinder er mod hinanden og hvor rart der er på mande arbejdspladser.
Undersøgelser viser at mobning og bagtalelse er et stort problem for mange håndværkere, der jo som regel arbejder på store mandearbejdspladser. Der er noget der ikke stemmer.

Jeg kunne da også se at der gik en sandhed op for mine mandlige kollegaer når jeg nævnte at der var “gået lidt plejehjem i den”. Pludselig opdagede de at de ikke var anderledes end de historier deres koner fortalte.

Min personlige konklusion:

Sladder og drilleri er et menneskeligt træk og ikke køns relateret.