Warning: A non-numeric value encountered in /home/pixelmad/harms-as.dk/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

Så har jeg været til generalforsamling i vores arbejdsgiverforening Dansk byggeri.

 

IMG_1788

 

 

En ganske udmærket oplevelse, ikke sidste gang jeg har været med til den.

Dejligt at møde ligesindede.

Håndværkere har nu en gang en speciel energi og den er jeg ret vild med. Ærgerligt at der ikke er flere kvinder, vi var 3 ud af 110. Det kunne man skrive et helt blogindlæg om, men det er ikke nu for i det her indlæg vil jeg dele min holdning til emnet på årsmødet.

 

Emnet på årsmødet før generalforsamlingen var;  de manglene elever på erhvervsskolerne.

Hvordan for man vendt den udvikling der har været i gang i mange år hvor flere og flere vælger gymnasiet fremfor erhvervsskolerne?

70% af en årgang vælger i dag gymnasiet mod kun 7% i 1960 og endnu færre før.

Hurtigt faldt snakken på de forkælede, dovne og uopdragne unge. Det gør mig altid meget trist når unge mennesker skal disses på denne måde. Der er absolut ikke noget nyt under solen unge mennesker har været forkælet, dovne og uopdragen i den ældregenerations øjne siden menneskets opståen.

Det er ikke meget bedre at være forældre for de er nu og har altid været nogen klaphatte også i den ældregenerations øjne. I dag opfostre vi kuvøsebørn og curlingbørn. Da jeg var barn opdrog mine forældre nøglebørn og når genrationen og mine bedsteforældre opdrog nogen frygtelige unge mennesker der havde Beatleshår og dyrkede popkulturen, fortsæt selv.

Det er også her i forældregenerationen problemet med valget af gymnasiet e.d.l. ligger for det er realt forældrene der vælger og ikke den unge selv. Sådan har det også altid været. Min farfar skaffede lærerplads til alle sine 6 børn, som de fleste andre forældre på hans tid. Langt de fleste børn makkede ret, dengang som nu.

 

Hvorfor vælger 70% af vi forældre gymnasiet frem for lærerplads til vores børn i dag?

Fordi vi kan.

Forældre i 1960 eller 1856 ville have gjort det samme, hvis de havde haft muligheden, men den gang var det kun for eliten, de velbeslåede.

 

 

largeDet er den eneste skole form hvor man efter endt forløb, kører larmende rundt i hele byen og gør opmærksom på at man er noget særligt. Og det var man jo også i 1856 og 1960.

Forældrene pynter hjemmet op og lave pindemadder til den meget støjende skare der kommer forbi, alle i nabolaget er nu klar over at man tilhører eliten.

Selvom det i dag er 70% der går i gymnasiet og der absolut ikke er noget elite over det, så hænger dette status symbol stadig ved og vi sener vores poder på gymnasiet om de kan bruge det til noget eller ej.

 

Ligesom vi køber parcelhuse fordi det at have egen bolig en gang gav status og vi æder en hulens masse kød, selvom det ikke er godt hverken for moderjord eller os som menneskelige individer, der var bare engang status i at være jæger og få den største luns kød.

Vi søger alle status, vi er blot mennesker og selvom vi bryster os af at være underlagt janteloven, så holder vi os ikke tilbage for at vise os når vi kan, alle generationer samles her og enes om at glædes over at yngste skud på stammen nu er student, vi er en del af eliten……

 

Jeg tror Erhvervsskolerne kæmper en kamp de er dømt til at tabe-

måske man fra samfundets side på et tidpunkt når pengene er sluppet op, helst før, bliver nød til at gå ind og ændre vilkårene.

Måske skal man helt afskaffe gymnasier/erhvervsskoler og gøre forberedende ungdomsuddannelse til en del af grundskolen?

Måske er man, med den nye skolereform, allerede i gang.

Måske…..

Der blev ikke fundet en løsning på årsmødet, man kunne bare konstatere at der ikke var elever nok. Hvis ikke man lige er håndværker i Danmarks største by, København, så er der faktisk ingen ansøgere, ikke engang i Hillerød kunne Svend Petersen fra HHM fortælle og her i Harms for vi heller ikke længere ansøgninger om lærerpladser, vi bor tæt på Helsingør, som jeg ellers ikke opfatter som udkants Danmark.